Ένδοξα Πλοία του Πολεμικού Ναυτικού

Είναι αλήθεια πως η ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού δεν έχει συγκεκριμένο σημείο έναρξης. Οι ρίζες της χάνονται στα βάθη των αιώνων της ιστορίας του ανθρώπινου γένους. Σε έναν γεωγραφικό χώρο όπου κανένα σημείο δεν απέχει περισσότερο από 150 χλμ. από τη θάλασσα, οι Έλληνες από τα Προϊστορικά Χρόνια ανέπτυσσαν παράκτιες κοινωνίες. Εκεί έμαθαν να εκμεταλλεύονται τους θαλάσσιους πόρους και να αγαπούν τη θάλασσα. Αυτομάτως δημιουργήθηκε η ανάγκη για την προστασία και εξάπλωση των πολιτισμών που ανέπτυξαν, με αποτέλεσμα τη σταδιακή σύσταση των πρώτων οργανωμένων ναυτικών πολεμικών μονάδων του Ελλαδικού Χώρου.

Ωστόσο, το 1987, για λογαριασμό του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, και με αφορμή την Ολυμπιάδα ολοκληρώθηκε η ναυπήγηση και καθέλκυση ομοιώματος αρχαίας ελληνικής τριήρους, με το όνομα Ολυμπιάς. Έτσι, δόθηκε οριστικό τέλος σε πολλές διαφωνίες που υπήρξαν, τόσο ως προς τις πραγματικές διαστάσεις, όσο και προς τη λειτουργικότητα που είχε αυτός ο τύπος σκάφους, κατά την αρχαιότητα. Μετά την καθέλκυση και τις μετέπειτα δοκιμές, οι επιδόσεις που κατέγραψε η εν λόγω τριήρης ήταν εντυπωσιακές. Κατάφερε και ανέπτυξε ταχύτητα πλεύσης, η οποία προσέγγιζε τους εννέα κόμβους, ενώ έπλευσε, επί ώρες, με ταχύτητα τεσσάρων κόμβων, με τον μισό αριθμό κωπηλατών εκ περιτροπής.

Τα «Ένδοξα Πλοία του Πολεμικού Ναυτικού» προσπάθησαν να αναβιώσουν το λαμπρό παρελθόν πέντε σπουδαίων για τον ελληνικό στόλο πλοίων και φυσικά δεν μπορούσε να απουσιάζει η τριήρης Ολυμπιάς.

«Οι αγώνες των Ελλήνων για ελευθερία, δημοκρατία, πρόοδο και ειρήνη, ήταν το έναυσμα για την πραγματοποίηση της σειράς παραγωγής COSMOTE TV, “Ένδοξα Πλοία του Πολεμικού Ναυτικού”. Όραμά μας ήταν να ανασύρουμε στην επιφάνεια της ιστορικής μνήμης με την υποστήριξη του Πολεμικού Ναυτικού, κάποια από τα σημαντικότερα πλεούμενα που με το έμψυχο υλικό τους, αποτέλεσαν αρωγό σε κρίσιμες θαλάσσιες μάχες» δήλωσε σχετικά ο σκηνοθέτης, Πάνος Αγγελόπουλος.

Δείτε το βίντεο, από τα γυρίσματα του επεισοδίου, όπου βρέθηκε το CNN Greece: