ΤΟ ΥΠΟΓΕΙΟ του ΝΤΟΣΤΟΓΙΕΦΣΚΙ

«Το υπόγειο» του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, έργο βαθιά φιλοσοφικό και αποκαλυπτικό των ανθρώπινων αδυναμιών, σε σκηνοθεσία του Πάνου Αγγελόπουλου.

Ο Πάνος Αγγελόπουλος, μετά από την Ασκητική του Καζαντζάκη, μας παρουσιάζει την θεατρική προσαρμογή ενός ακόμη εμβληματικού κειμένου της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

Προάγγελος των θεμάτων και των ιδεών που απασχόλησαν τον Ντοστογιέφσκι στα κορυφαία μυθιστορήματά του, «Το υπόγειο» ανήκει στα δημοφιλέστερα έργα του. Ο Γιάννης Θωμάς και η Ναταλία Μόντη θα φωτίσουν με την ερμηνεία τους, τη σπαρακτική εξομολόγηση του «αντι-ήρωα» του «Υπογείου». Όπως επισημαίνουν οι συντελεστές της παράστασης: «Το Υπόγειο αποτελεί σταθμό στη βιβλιογραφία του Ντοστογιέφσκι, όχι μόνο για τον τρόπο αφήγησης αλλά, κυρίως, για τα κεφαλαιώδη φιλοσοφικά ζητήματα που θέτει και τα οποία επανεμφανίζονται στα μεγάλα μυθιστορήματα του Ρώσου συγγραφέα καθιστώντας τον μια από τις σημαντικότερες λογοτεχνικές μορφές παγκοσμίως.

Ο Ντοστογιέφσκι ασχολήθηκε επίμονα με το Εγώ και την ελευθερία του ατόμου. Χωρίς ελευθερία δεν μπορεί να υπάρξει άνθρωπος. Η κατάκτηση της ελευθερίας, ωστόσο, δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα του κόσμου· δεν αρκεί μόνο ο ορθός λόγος για να πετύχεις το στόχο, χρειάζεται να διανύσεις το δρόμο της οδύνης, του πόνου. Καλεί τον θεατή ως μάρτυρα, θέλει να αποσπάσει από αυτόν το δικαίωμα να σκέφτεται διαφορετικά και το δικαίωμα να υπάρχει. Ο Ντοστογιέφσκι δεν μιλά για να διαδώσει τις ιδέες του και να διαφωτίσει τους γύρω του. Αναζητά ο ίδιος το φως».

Θεατρική Προσαρμογή –Σκηνοθεσία: Πάνος Αγγελόπουλος.
Μουσική: Δημήτρης Παπαδημητρίου.
Σκηνικά: Tόλης Τατόλας.
Κοστούμια: Μαντώ Ψυχουντάκη.
Φωτισμοί: Γιώργος Παυλίδης.
Παίζουν οι ηθοποιοί:Γιάννης Θωμάς, Ναταλία Μόντη.
Χορός: Ομάδα Όλιας Στεφανίδου.