Ένας ήρωας στη Ρώμη

«Πως βρέθηκα μονάχος να χαίρομαι μια ελευθερία που δεν ήξερα ότι μου ανήκει» μονολογεί ο «ήρωας» (o Guiseppe Sulfaro, o μικρούλης πρωταγωνιστής  που έκλεψε την παράσταση στην ταινία «Malena» με την Monica Belucci).

«H ταινία «Ένας ήρωας στη Ρώμη» είναι μια σάτιρα των ιταλικών ταινιών της δεκαετίας του 70… είναι μια ταινία λογική και παράλογη, δραματική και κωμική , φανταστική και πραγματική, σοβαρή και αστεία. Είναι μια ταινία με πολύ χιούμορ και λίγες δόσεις μελαγχολίας», όπως μας λέει ο Σκηνοθέτης Πάνος Αγγελόπουλος.

Τα γυρίσματα της ταινίας έγιναν στην Πάτρα, το Αίγιο, στη Ρώμη και στην νότιο Ιταλία.

Η ταινία «Ένας ήρωας στη Ρώμη»

είναι ένα ταξίδι ενός νέου που τολμά να κάνει το Όνειρό του πραγματικότητα.

όλα μοιάζουν  εύκολα 

ένα ταξίδι χωρίς σύνορα

ένα Όνειρο που πάει να πραγματοποιηθεί

μια στιγμή όλα αλλάζουν ανατρέπονται

Γλυκόπικρη εμπειρία ενός ταξιδιού. Αναζήτηση και μοναξιά. Νοσταλγία της τρυφερής ηλικίας.
Ένα ακραίο γεγονός στιγματίζει την επιστροφή του στην Ελλάδα .

Τι ήταν άραγε γι αυτόν …αυτό το ταξίδι;

 Μια «εκρηκτική παλέτα» από λαμπερά χρώματα ταξιδεύουν το κοινό στη διάρκεια της ταινίας μέσα από τη φωτογραφική  άποψη του Τάκη Ζερβουλάκου, ενώ ένα σχεδόν «μεθυστικό άρωμα» αναδύεται μέσα από την ονειρική μουσική του Γιάννη Αιόλου, τους στίχους του Νίκου Μωραίτη και τη μοναδική ερμηνεία του Γιάννη Κότσιρα και της Ελένης Τσαλιγοπούλου. To soundtrack της ταινίας κυκλοφορεί από την δισκογραφική εταιρεία ΜΙΝΟΣ  – ΕΜΙ  με  τίτλο’’ A Hero in Rome .‘’

Ένα ταξίδι στον κόσμο…

H Έλληνo-ιταλική συμπαραγωγή του Πάνου Αγγελόπουλου ταξίδεψε ανά τον κόσμο συμμετέχοντας σε κινηματογραφικά φεστιβάλ από τα οποία απέσπασε θερμές κριτικές και σημαντικές διακρίσεις.

Στο Διεθνές κινηματογραφικό φεστιβάλ της Κύπρου και το Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Phuket για το 2007 απέσπασε το βραβείο κοινού και στο 11ο  Φεστιβάλ Κινηματογράφου του  Chicago η ταινία « Ένας ήρωας στη Ρώμη» κατέλαβε την τρίτη  θέση από 54 ευρωπαϊκές ταινίες (με πρώτη την ταινία του Giuseppe Tornatore) ενώ συμμετείχε στο 47ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης*(στο οποίο και απέσπασε πολύ θετικές κριτικές), στο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ της Bangkok (στο οποίο είχε εξαιρετική αντιμετώπιση), στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου της Αυστραλίας το 2007(όπου και απέσπασε το 72% της θετικής ψήφου του κοινού), στα Φεστιβάλ του San Luis, του Cairo, στο 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Dhaka, το Μάρτιο του 2008 στο 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Mumbai.

Στο πλαίσιο διεξαγωγής του ευρωπαϊκού φεστιβάλ Euro Cine Cite  της γνωστής γαλλικής εταιρίας διανομής U.G.C. η ταινία επελέγη να συμμετέχει στην επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Ηθοποιοί: Guiseppe Sulfaro( Malena), Μαριλίτα Λαμπροπούλου, Πασχάλης Τσαρούχας, Στεφανία Καπετανίδη, Θάλεια Αργυρίου, Έφη Παπαθεοδώρου, Γιώργος Ρούφας, Γιάννης Ζουγανέλης, Migo di Paschouale, Barbara Tabita, Daniele Faviti, Maoritsio Nikolosi.
Συμμετέχουν οι: Αντιόπη Σωτηρίου, Εύα Καϊλή και Νίκη Κάρτσωνα
Σκηνοθεσία: Πάνος Αγγελόπουλος
Σενάριο : Πάνος Αγγελόπουλος- Ξενοφών Μπρουτζάκης
Φωτογραφία: Τάκης Ζερβουλάκος
Μουσική: Γιάννης Αιόλου
Τραγούδι: Γιάννης Κότσιρας- Ελένη Τσαλιγοπούλου
Κοστούμια: Fabio de Fano – Κατερίνα Τσακότα
Σκηνικά: Μάγκυ Μοντζολή
Ήχος: Σπύρος Δρόσος
Μοντάζ: Σάββας Διοκμετζίδης, Νίκος Μυλωνάς
Εκτέλεση παραγωγής: Πάνος Αγγελόπουλος-James P. Mimikos
Παραγωγη: Sound & Pictures ltd

Συμπαραγωγή του  Ελληνικού κέντρου  κινηματογράφου και ΕΡΤ.  

*Κριτικές από τη συμμετοχή της ταινίας «Ένας ήρωας στη Ρώμη» στο  Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

  1. Διασκευαστικό road – movie, μ’ ένα πολύ έξυπνο, ευρηματικό πρόλογο (με οικογενειακές σκηνές από υποτιθέμενα home – movies), με πρωταγωνιστή ένα νεαρό που ξεκινάει για ένα ταξίδι στη Ρώμη για να μπορέσει ν’ ακούσει το είδωλο του, τον Παβαρότι, σε συναυλία του εκεί. Μόνο που μόλις βρεθεί στη Ρώμη πέφτει θύμα κλοπής και μπλέκεται σε διάφορες διασκεδαστικές περιπέτειες, που τον οδηγούν μέχρι τη Νότιο Ιταλία πριν τελικά καταφέρει να επιστρέψει στην Ελλάδα. Ενδιάμεσα θα χάσει ακόμη και τα ρούχα του, θα συλληφθεί, περιφερόμενος ολόγυμνος, από την αστυνομία, θα βρεθεί με μια τσάντα με ναρκωτικά, ενώ κάποια στιγμή θα κινδυνέψει και να παντρευτεί με το ζόρι… Επεισόδια δοσμένα πάντα με χιούμορ αν και μερικές φορές με περισσότερη πιστεύω απ’ ότι χρειάζεται υπερβολή (παράδειγμα οι σκηνές με τη χαζή αδερφή του ηρώα). Πρόκειται για μια αρκετά ακριβή για τα ελληνικά δεδομένα παραγωγή (όταν μάλιστα σκεφτούμε πως η ταινία γυρίστηκε ανεξάρτητα), με ωραία σινεμασκοπική φωτογραφία (του Τάκη Ζερβουλάκου), με τον Πάνο Αγγελόπουλο να χρησιμοποιεί την ιστορία για να φτιάξει κωμικές καταστάσεις, ικανές να τραβήξουν ένα πλατύτερο κοινό. Πολύ καλός στο ρολό ο Ιταλός Τζιουζέπε Σουλφάρο, που δίνει μια σχεδόν τσαπλινική διάσταση στην ερμηνεία του.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΝΙΝΟΣ ΦΕΝΕΚ ΜΙΚΕΛΙΔΗΣ 

  1. Συμπαθέστατη βρήκα και μια ακόμα ελληνική ταινία, από τις ελάχιστα διαφημισμένες, το «Ένας ήρωας στη Ρώμη» του Πάνου Αγγελοπούλου. Ναι επαναλαμβάνεται μερικές φορές το σενάριο αλλά έχει μια χάρη, μια γλύκα, μια ποιητική διάθεση, ένα χιούμορ αλλά και μια παραγωγή που φρόντισε να κάνει πρωταγωνίστρια τη λατρεμένη Αιώνια Πόλη, και η συγκεκριμένη πόλη κάνει αμέσως τη διαφορά, όπως το κάνουμε. Μα δεν καταλαβαίνω γιατί τόσα χρόνια οι δικοί μας δεν προχωρούν σε συμπαραγωγές με τους Ιταλούς, να κάνουμε θαύματα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΙΜΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ

  1. Η άλλη θαυμάσια ταινία είναι το «Ένας Ήρωνας στη Ρώμη», του Πάνου Αγγελόπουλου. Το ταξίδι ενός νεαρού στη Ρώμη για να κάνει το όνειρο του πραγματικότητα, να συναντήσει το ίνδαλμα του, γίνεται μια ευκαιρία για ένα θαυμάσιο κινηματογραφικό παιχνίδι – το παιχνίδι το γράφω με την πιο σοβαρή σημασία της λέξης – με χιούμορ, παιχνιδιάρικη διάθεση κέφι αλλά και λίγη μελαγχολία κρυμμένη στο βάθος. Η Ρώμη θαυμάσια φωνογραφημένη από τον Τάκη Ζερβουλάκο, ο νεαρός Τζουζέπε Σουλφάρο – τον θυμάστε ως μικρό στη «Μαλένα»; – εξαιρετικός σε ρόλο Έλληνα χαμένου στη Ρώμη, αλλά και ο Ζουγανέλης που σκίζει, καλός και ο Πασχάλης Τσαρούχας, πολύ καλό μοντάζ αλλά πάνω και πριν απ’ όλα μια ευφροσύνη διάθεση που μεταδίδει στον θεατή, αυτό είναι το μεγαλύτερο συν αυτής της ταινίας. Σε κάνει να χαίρεσαι που πηγές σινεμά.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΙΑΣΩΝ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ

  1.  η ταινία  του Πάνου  Αγγελόπουλου  λειτουργεί ως ένα ολοκληρωμένο οπτικό γεγονός. Δεν της λείπει τίποτε για να μιλήσει και να λειτουργήσει. Προσωπικά μου θύμισε όνειρο. Και γιαυτό  και η γραφή της που έχει πολλές συγγένειες με το ιταλικό σινεμά είναι ρευστή  θραυσματική  με εναλλασσόμενες παραστάσεις και μια αίσθηση μιας διαδικασίας πρόκρισης. Κάποτε αυτό το όνειρο σπάζει και μετατρέπεται σε εφιάλτη .Επουλώνεται σύντομα και επανέρχεται. Ο ήρωας  αποστερείται  πλέον των  ψευδαισθήσεων  και βαδίζει μέσα στη μεγάλη μοναξιά  της ίδιας της ύπαρξης ,χωρίς τον θώρακα των παραμυθιών του, αλλά με την αλήθεια του δρόμου της ανακάλυψης.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
ΑΛΕΞΗΣ ΔΕΜΙΤΖΟΓΛΟΥ