ΑΣΚΗΤΙΚΗ

Ένα από τα σημαντικότερα κείμενα του Νίκου Καζαντζάκη, στο οποίο ο συγγραφέας εκφράζει τη μεταφυσική πίστη του. Το έργο παρουσιάστηκε στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (2011), στο Μέγαρο Μουσικής (2012-2013), περιόδευσε σε 7 πόλεις της Ελλάδας σε μεγάλα θέατρα  και ενώ παιζόταν 7 χρόνια παρουσιάστηκε το καλοκαίρι του 2017 στο κατάμεστο εμβληματικό  Ηρώδειο με μεγάλη επιτυχία. Σημειώνεται πως  απέσπασε διθυραμβικές κριτικές  θεατών και κριτικών  όπως σημαντικό είναι να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά επιχειρήθηκε η διασκευή του συγκεκριμένου φιλοσοφικού έργου σε θεατρική μορφή.΄

η ΑΣΚΗΤΙΚΗ στο ΗΡΩΔΕΙΟ

Για πρώτη φορά, ο λόγος του Νίκου Καζαντζάκη, με την θεατρική παράσταση ΑΣΚΗΤΙΚΗ, ήχησε στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού την Πέμπτη 28η Σεπτεμβρίου 2017, στο πλαίσιο της 60ης επετείου για το Έτος Νίκου Καζαντζάκη 2017 συγκινώντας με την καθαρότητα και το φιλοσοφικό του βάθος, τους 4.400 θεατές, στο κατάμεστο ρωμαϊκό θέατρο, παρουσία προσωπικοτήτων από το χώρο της πολιτικής, των τεχνών και των επιχειρήσεων. Συγκλονιστικές ερμηνείες των πρωταγωνιστών Τσακίρογλου, Διδασκάλου, Νούσιας, Κίτσου, καθήλωσαν το κοινό. Η παράσταση έλαβε χώρα υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, με την υποστήριξη των Eκδόσεων Καζαντζάκη καθώς και του ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης.

Ν΄ αγαπάς την ευθύνη να λες εγώ ,εγώ μονάχος μου θα σώσω τον κόσμο.
Αν χαθεί εγώ θα φταίω. Αγάπα τον άνθρωπο γιατί είσαι εσύ.
Ν. Καζαντζάκης

Μετά το Ηρώδειο η θεατρική παράσταση «ΑΣΚΗΤΙΚΗ» με την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Τουρισμού & ΕΟΤ έχει προγραμματιστεί να περιοδεύσει σε έξι ευρωπαϊκές πόλεις (Βερολίνο, Μόναχο, Ζυρίχη, Παρίσι, Λονδίνο, Βρυξέλλες) με ειδικές συνεργασίες ξένων και ελλήνων ηθοποιών.

Πρωταγωνιστούν:
Νικήτας Τσακίρογλου, Κατερίνα Διδασκάλου
Tάσος Νούσιας, Μαρία Κίτσου
Άγγελος Θεοφίλου, Μιχαέλα Κυβεντίδου και ο Μιχαήλ Γιαννικάκης
Ομάδα 20 ηθοποιών (χορός)
Συντελεστές:
Θεατρική προσαρμογή – Σκηνοθεσία: Πάνος Αγγελόπουλος
Μουσική : Δημήτρης Παπαδημητρίου
Κίνηση: Έρση Πήττα
Σκηνικά : Mάιρα Βαζαίου
Κοστούμια :Λευκή Δεριζιώτη
Μάσκες: Γιάννης Ζημιανίτης
Διεύθυνση Δημοσίων Σχέσεων : Μαρία Καλίτση